Warsztaty kulinarne - plyndze ziemniaczane

W grudniu, zgodnie z harmonogramem projektu uczniowie zapoznali się z kuchnią wielkopolską. 

W ramach realizacji międzynarodowego projektu edukacyjnego „Polsko – tureckie podróże kulinarne” 06.12. w stołówce Szkoły Podstawowej im Jana Pawła II odbyły się warsztaty kulinarne. Uczniowie pod czujnym okiem pań z Koła Godpodyń Wiejskich z Bogusz wykonywały plyndze ziemniaczane  pochodzące z kuchni wielkopolskiej. Dzieci samodzielnie obrały oraz starkowały ziemniaki. Następnie delektowały się usmażonymi plackami. Zgodnie z zasadami przepis na plyndze został umieszczony w prowadzonej przez uczestników książce kucharskiej. Dodatkowo uczniowie wykonali projekty dotyczące kuchni pomorskiej, zachodniopomorskiej i kujawsko pomorskiej. 

Dziękujemy Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Bogusz p. A. Zamojskiej oraz p. K. Barszczewskiej za pomoc oraz prezenty.

Koordynator projektu Magdalena Kurzątkowska