Warsztaty kulinarne - Torcik Pischingera

“Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia.”

– George Bernard Shaw

Zgodnie z harmonogramem Międzynarodowego Projektu „Polsko- Tureckie podróże kulinarne” w lutym, uczestnicy projektu mają do wyboru kuchnię: śląską, małopolską, lub opolską. Uczniowie klasy III b po niezwykle ciekawym wprowadzeniu do kuchni śląskiej, przeprowadzonym przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Preczowa, zdecydowali się na przyrządzenie dań właśnie  z tej kuchni. Wybór padł na deser, a mianowicie na Torcik Pischingera. Przepis na pischingera trafił na Śląsk z Austrii zaraz po tym, jak wymyślił go wiedeński cukiernik Oskar Pischinger (1881 rok). W założeniu Pischingera był to torcik z wafli (Original Pischinger). Śląskie dzieci przeważnie nazywały pschingera „andrutem” od wafli, z których był przygotowany. Pishinegr szybko stał się bardzo popularny na Śląsku, co wiąże się nie tylko z jego smakiem, ale także z niskim kosztem potrzebnych produktów i nieskomplikowanym procesem przygotowania. Zwyczajowo pischingera przygotowywano na odpusty i urodziny. Z czasem pischinger doczekał się wielu modyfikacji.

          W piątek 18 lutego w świetlicy szkolnej uczniowie z pomocą mam p. Katarzyny Kurlus, Eweliny Wilczewskiej oraz Marzeny Spychały oraz nauczycielek p. M. Kurzątkowskiej i E. Sulewskiej wykonały przekładańca wg oryginalnego przepisu. Dzieci wykazały się prawdziwymi zdolnościami kucharskimi, potrafiły rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej, obsługiwać mikser, oddzielać żółtka od białek, samodzielnie smarowały andruty, a na koniec rozprowadziły polewę i udekorowały swoje dzieła. Każdy chciał być degustatorem masy!  Torcik wszystkim bardzo smakował.  Mali kucharze byli niezwykle z siebie dumni i zadowoleni.