Podsumowanie Międzynarodowego Projektu "Polsko Tureckie podróże kulinarne"

 czerwca 2022 roku w ramach podsumowania projektu „Polsko – tureckie podróże kulinarne”

22 czerwca 2022 roku w ramach podsumowania projektu „Polsko – tureckie podróże kulinarne” uczniowie klasy IIIb udali się na degustację najsłynniejszego tureckiego dania jakim jest kebab. Wyjście poprzedził krótki zarys historyczny omawianej kuchni w której króluje świeże mięso – zazwyczaj jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka, a także przyprawy korzenne np.: cynamon.

Döner Kebap obecnie jest tureckim daniem narodowym. Kebaby mogą być mięsne, rybne lub warzywne. Najpopularniejsze to döner (plastry upieczonego mięsa), şiş (kostki mięsa upieczone na szpikulcu), adana (siekane mięso upieczone na szpikulcu) i iskender lub bursa (mięso z rusztu, polane sosem pomidorowym i jogurtem). Istnieje wiele sposobów jego przyrządzania, może być podawany z płaską bułką (pita) i sałatką, czy z gęstym sosem pomidorowym i jogurtem. Bardzo popularny jest też niezwykle pikantny kebab Adana z czerwoną papryką. Spośród rozlicznych jego odmian najbardziej popularną i oryginalną jest Iskender Kebap – paseczki mięsa wymieszane z chlebem i sosem pomidorowym, podawane na talerzu obok jogurtu i warzywnej sałatki. 

 Uczniowie mieli okazję zobaczyć jak wykonuje się to tradycyjne danie, dodatkowo spróbowali dania wegetariańskiego jakim jest falafel czyli smażone kotlety ciecierzycowe. Czasami potrawa powstaje też z bobu z dodatkiem sezamu, ale zdecydowanie najpopularniejsza jest wersja z ciecierzycy. Danie smaży się na głębokim tłuszczu i cechą charakterystyczną kotlecików jest mocno chrupiąca skórka oraz miękki i mokry środek. Falafel stanowi wegetariańską alternatywę dla kebaba i podawany jest często w picie. Dodatkami smakowymi może być cebula lub czosnek, a często też przyprawy takie jak kolendra, imbir, gałka muszkatołowa, kumin lub kardamon.

Koordynator projektu Magdalena Kurzątkowska